Image

Основні правила при Акне

Акне – це запальне захворювання шкіри, а саме сальної залози. За рахунок надмірної гіперпродукції шкірного себуму залоза закупорюється та починається запальний процес.

Головною причиною акне вважається підвищення гормонів (щітоподібної залози або жіночих), але це не єдина причина. Серед інших є неправильний домашній догляд, або взагалі його відсутність, надмірне споживання солодкого, мучного, гострого, жирного, молочних виробів,  захворювання шлунково- кишкового тракту, нервові перевтомлення.

Хочемо зробити акцент на тому, що лікування при акне призначає безпосередньо лікар дерматолог та може корегувати його під час лікування.

Після ретельного збору анамнезу та здачі аналізів можна приступати до зовнішнього лікування.

Першим пунктом в домашньому догляді завжди є вмивання. Правильне очищення шкіри від надлишку шкірного сала, забруднень та косметики є основним етапом для кращого проникнення активів які будуть призначатися.

Вмиватися потрібно двічі на день, теплою водою. Засоби для вмивання не повинні мати в своєму складі спирти, масла які можуть тільки погіршувати стан шкіри.

Якщо на обличчі є тональна основа то потрібно вмитися двічі, бо частіше за все одного разу не достатньо. Хочемо зазначити, що на період лікування бажано взагалі відмовитися від тональних основ або пудр, або використовувати їх за потребою, а не кожен день.

Витирати/просушувати шкіру після вмивання потрібно одноразовими сухими рушниками.

При лікуванні акне в косметичних засобах повинні бути активні речовини які направлені на ретельне очищення, а саме: бензоілпероксид, азалаїнова, мігдальна та саліцилова кислоти. В залежності від ступеню акне концентрація їх буде змінюватися або додатково вводитися з кремами.

Ті пацієнти, які тільки починають лікування повинні розуміти, що при введені кислот шкіра почне навпаки стимулювати нові запалення, це нормально реакція шкіри і кислоти таким чином «підтягують» запальні елементи які сидять глибоко.

Ні в якому разі при акне не використовуються скраби, бо вони травмують і так вже чутливу шкіру та є можливість рознесення бактерій по обличчю за рахунок мікротравматизації шкіри.

В наш час ми маємо велику кількість вибору кремів з активними речовинами, які спрямовані на лікування акне. Але в залежності від стадії акне то активи будуть змінюватися.

В домашньому догляді обов’язково повинен бути зволожуючий крем, який має в своєму складі речовини, які знижують вироблення себуму, знімають запальні процеси та зволожувати шкіру. 

Також в домашньому догляді бажано мати маски для проблемної шкіри та використовувати їх 2-3 рази на тиждень. Витримувати маску потрібно не більше 15-20 хвилин, щоб не спровокувати алергічної реакції

Також при лікуванні акне потрібно завжди використовуватися SPF захист, бо запальні процеси на шкірі дуже чуттєві і може приєднатися гіперпігментація під дією сонячних променів.

Всі медичні засоби потрібно купляти в аптеці згідно рекомендації лікаря дерматолога

Спеціалісти медичного центру I.D.Clinic попереджають, що самолікування може бути шкідливим та бажаємо Вам мати здорову та сяючу шкіру обличчя.

Дар’я Кривенко. Лікар дерматолог
Медичний центр I.D.Clinic

Tags :