Image

Чому потрібно робити ПАП тест (цитологічне дослідження)?

1. Що впливає на жіноче здоров’я? 

Уявимо, що жіноче здоров’я це ЗД картинка: з кожної сторони має «об’єм» та складається з багатьох факторів. Фізичне здоров’я у нас відповідає за анфас, психологічне за профіль, ментальне за внутрішній світ, а багато додаткових факторів як аксесуари, без них просто нудно.

Стрес, відсутність нормального сну, переживання за рідних чи знайомих на війні, зміна харчування, переїзди, робота в авральному режимі – все це з усіх боків впливає на здоров’я жінки. Більше за все страждає наше тіло, воно реагує абсолютно на всі подразники.

 

2. Які хвороби можуть виникати безсимптомно?

Саме в жіночому організмі можуть виникати підступні безсимптомні захворювання, такі як передракові захворювання шийки матки, рак молочних залоз та шийки матки.

Також безсимптомно можуть протікати різноманітні інфекціїні хвороби, знову ж таки, на фоні стресу, переїздів та ін.

 

3. Які обстеження та як часто потрібно проходити жінці, щоб попередити чи вчасно їх діагностувати?

Обов’язковим дослідженням є ПАП-тест (цитологічного дослідження) — це скринінг раку шийки матки. Проходити його потрібно 1 раз на рік або й частіше, за наявності додаткових показань. Друге обов’язкове обстеження — УЗД молочних залоз, яке треба робити в першій фазі менструального циклу (на 6-10 день від початку менструації). Із входженням в менопаузальний період кожні рік-півтора треба проходити мамографію. Ці прості обстеження і є онкопрофілактика для жінок.

Лікарі в I.D.Clinic також радять систематично обстежуватись на ЗПСШ, особливо якщо були незахищені контакти із новим партнером. Адже безсимптомний перебіг інфекційних захворювань також має негативний вплив на шийку матки.

 

4. Які аналізи призначає гінеколог під час огляду?

В I.D.Clinic аналізи призначаються відштовхуючись від скарг або побажань пацієнтки і призначаються індивідуально на візиті у гінеколога.

 

5. Які аналізи жінка може здати самостійно перед візитом до лікаря?

У класичному варіанті спочатку відбувається прийом лікаря, де визначається план обстеження та призначення лабораторних досліджень. Адже тільки лікар може визначити доцільність тих чи інших обстежень.

 

6. Чому всі наголошують на важливості скринінгу РШМ?

На жаль, в Україні рак шийки матки займає 3-тє місце за смертністю серед випадків злоякісних новоутворень у жінок; на європейському континенті в цілому – лише  7-ме.

Все через відсутність регулярних щорічних оглядів у гінеколога та нехтування своїм здоров’ям.

Рак шийки матки – одне з небагатьох онкологічних захворювань, якого можна уникнути. У крайньому випадку – вилікувати на ранніх стадіях без особливих наслідків для жінки. Тут важливий момент – варто звернутися до лікаря вчасно, тобто тоді, коли жінка ще почувається абсолютно здоровою. Адже на початкових стадіях рак шийки матки проходить безсимптомно, виявити його можна лише при повному гінекологічному огляді.

 

7. Які діагностичні тести при РШМ рекомендують лікарі в I.D.Clinic?

Час між виникненням передракового стану та розвитком раку шийки матки доволі довгий і надає великі можливості для скринінгу, діагностики та лікування передракових захворювань, що дають змогу уникнути їхнього прогресування в рак.

Майже всі випадки раку шийки матки (приблизно 70%) пов’язані із інфікуванням вірусом папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом. Тому скринінг раку шийки матки повинен включати ПАП-тест, ПЛР тест на наявність ВПЛ, дослідження мікрофлори урогенітального тракту та опційно дослідження на ЗПСШ.

 

8. Які методи діагностики є золотим стандартом?

Зараз на ринку досліджень представлені як і вибіркові, так і комплексні пакети для скринінгу раку шийки матки. Спираючись на скарги, анамнез та клінічну картину, лікарі в I.D.Clinic можуть обстежити жінку комплексно. Але золотим стандартом є цитологічне дослідження та ко-тестування на ВПЛ.

Рідинна цитологія ПАП-тест  - це поєднання класичної морфологічної методики з досконалими технологіями підготовки зразка. Рідинна цитологія забезпечує лікаря-цитолога препаратом оптимальної якості, в якому збережена вся важлива діагностична інформація та з якого усунуті будь-які об’єкти, які можуть зіпсувати препарат, ускладнити його інтерпретацію, спричинити неоднозначне тлумачення. Крім того, рідинна цитологія – це прекрасний спосіб не втратити жодної клітини відібраного зразка.

Тести Сobas HPV є автоматизованими якісними тестами in vitro для визначення ДНК вірусу папіломи людини (ВПЛ) у зразках. Тест дозволяє диференціювати окреме визначення ВПЛ 16, ВПЛ 18 та 12 інших типів ВПЛ високого онкогенного ризику.

Тож щоб бути впевненою у своєму гінекологічному здоров’ї, достатньо відвідати гінеколога та здати лиш декілька досліджень.

Піклуйтесь про своє жіноче здоров’я з медичним центром I.D.Clinic.

 

© Анастасія Якушина
Медичний центр I.D.Clinic
Лікар акушер-гінеколог, репродуктолог, лікар УЗД
Tags :